Logo psykoterapeut Jimmy Viborg
Logo psykoterapeut Jimmy Viborg

Genkend Stresssymptomer og ALLE DE SMÅ tegn på stress

HAR JEG STRESS?

Er du i tvivl om du har symptomer på stress, så læs med her og find ud af - har jeg stress?

Vi kommer også omkring hvordan du kan lære, at genkende stress symptomer som et middel til, at forebyggelse af stress og dermed et middet til at undgå stress!

Dette er artikel nr. 2 ud af 3 om stress.

I første artikel, fik du definitionen på stress, hvorfor kroppen og psyken reagere med stress, hvad der sker rent biokemisk når du har stress og kroppens automatisk stress respons. Artiklen finder du under Jimmys blog.

Med sidste artikel om stress, håndteringen af stress, får du en metode til at slippe alle dine stresssymptomer og råd til hvordan skaber et liv med gode vaner kan hjælpe dig til at styre udenom stress.

stress symptomer kvinder

Erkendelsen af stress er vigtig

Det sker for næste alle at presset på et tidspunkt er blevet for stort! Derfor er det bestemt ikke et nederlag at blive ramt af stress. Erkendelse af du ikke er usårlig er første skridt, alene hvis du læser dette, så er du på godt på vej.

Stress kan opleves som et nederlag og erkendelsen tage tid. Specielt når selvbilledet ikke kan forenes med, at du er en som bliver stresset.

Erkendelsen af stress symptomer er vigtig, for først da, kan du reelt gøre noget ved din stress og begynde at forløse stress symptomer.

Snigende stress - overhørte stresssymptomer

Måske mærker du godt at du er lidt stresset, men du reagerer ikke på dine stress symptomer, du ændre ikke noget. Når kroppens signaler ikke tages alvorlig, så snart de melder sig, så kan man hurtigt blive døv for dem.

Bægeret fyldes lige så stille uden at det bemærkes, den ene dag kan ikke skelnes fra den anden og de stress symptomer du har blive hverdag - det bliver sådan du har det. Her er det ligesom frøen på panden med lav varme, den opdager ikke at den bliver stegt lige så stille.

Den snigende stress kan være svær, både for dig og din omverden, at se, erkende og forholde sig til, fordi symptomerne er blevet hverdag - men sådan behøver det ikke være.

stresssymptomer - symptomer på stress

LÆR AT GENKENDE STRESSSYMPTOMER

Hvis der er stress, så bliver kroppen bliver ved med at sende signaler om at der er noget galt, indtil du gør noget ved det – dvs. selve stressen, ikke de fysiske stresssymptomer. Måske kan du vende til en positiv ting, så kroppens stress symptomer kan ses som en gave? Kroppen fortæller dig bare at det er tid til ro og hvile.

Effekterne af lang tids stress er ret så kedelige, derfor er det vigtigt at respektere kroppens signaler. Du kan lære at genkende stresssymptomer med nedenstående stress model.

Psykiatrifonden har udviklet en model til at vurdere og genkende dit stress niveauet. Bestående af fire stressfaser, hvor den første er fasen hvor kroppe er i balance, de næste tre faser er hvor kroppen i stigende grad reagerer på stressen med flere og flere stress symptomer.

🟢 Grøn – balance og ingen stress

Denne opbyggende og balancerede fase, er der hvor vi er produktive og samtidig husker at samle energi, hvile, lade op ved at gøre det som er godt for os selv. Balancefasens kendetegn er:

 • Du klarer fint dine opgaver hjemme og på arbejde
 • Generelt glad, inspireret og engageret
 • Du får en god og tilstrækkelig søvn
 • Du spiser nok
 • Fysisk, mental og følelsesmæssig overskud og i balance
 • Socialt, mentalt og spirituelt aktiv

🟡 Gul - begyndende ubalance og stress

I den gule fase går det lidt for stærkt, der er lidt for meget ansvar, lidt for mange opgaver osv. Vi føler stadig at vi er i overskud, men for at følge med, så slækker vi på det som er godt for os selv. Vi får ikke helt nok ro, ikke helt nok hvile og energi opladning.

Når overskuddet og overblikket svigter, så laver vi fejl og lunten bliver kort. Det er typisk nu konflikterne melder sig på arbejde og hjemme, det trætter og frustrerer endnu mere.

Fasen med begyndende stress ubalance har følgende stress symptomer:

 • Højt tempo eller hyperaktiv
 • Kvaliteten er reduceret
 • Manglende overblik
 • Søvnbesvær
 • Kort lunte og konflikter
 • Problemer med at sove
 • Bekymringer og anspændthed
 • Spiser for lidt eller for meget

I forhold til den traumatiske stress model, beskrevet i første artikel, så er det frys, flygt og kamp reaktionerne der er i spil.

Genkend stress - stress symptomer nu

🟠Orange - kraftig ubalance og svær stress

Kroppens stressrespons er relativ konstant, niveauet af stresshormoner påvirker hukommelse og koncentration negativt, så vi laver flere og mere alvorlige fejl. Mængden af konflikter vil være øget og vi ser verdenen mere sort og hvid. Nogen oplever en øget følsomhed overfor lyde og indtryk generelt.

Fasen med kraftig stress ubalance har følgende stress symptomer:

 • Mange eller betydelige fejl
 • Indre uro og mistrivsel
 • Søvnproblemer og mareridt
 • Flere konflikter
 • Hukommelse og konventrationen begynder at svigte
 • Øget træthed, anspændt og utilpashed
 • Sygefravær
 • Skyld og skamfølelse

I forhold til den traumatiske stress model (beskrevet i første artikel), så er det flygt, kamp og frygt reaktionerne der er i spil.

Behovet for ro og hjælp i denne fase er super vigtig, ellers følger et reelt sammenbrud med længerevarende sygemelding til følge, derudover kan udvikles angst og andre trælse ting.

🔴 Rød - stresskollaps

Når man når denne fase, så er batterierne helt brugt op, man er helt udmattet både i sind og krop. Alle stress symptomer fra den orange fase forværres.

Der kan komme angst og depressions symptomer, det bliver svært at komme ud af sengen, man overkommer ikke noget - det kan opleves som en tilbagetrækning fra omverdenen.

Kropskemien har været ændret i så lang tid at kroppen kæmper. Der kan være en tendens til at lede efter en sygdom som kan forklare hvorfor vi har det som vi har det, frem for at kigge på stressen.

Fasen med stress kollaps har følgende alvorlige stress symptomer:

Angst (stress angst)

Sammenbrud

Depression (depression udløst af stress)

Sygemelding

Hjerte- karsygdomme

I forhold til den traumatiske stress model - fra første artikel - så er det frygt, opgivelse og besvimelsesreaktionerne der er i spil.

Stress, angst og depression kan forveksles

Både stress, angst og depression kan forveksles, det kan opleves som et stress anfald, men være angst eller depression.

Stress og angst kan symptommæssigt forvirre ved en stress diagnose, da de kan udløses af hinanden. Der skelnes imellem angst og angstlignende symptomer i forbindelse med stress, kaldet stress angst. I forhold til stress angst, så opleves det ofte som en uforklarlig angst overfor dagligdags problemer.

Stress og depression udløses også af hinanden, og kan forveksles. Symptomerne ligner hinanden og overlapper flere steder, så der skal ofte kigges lidt bredere ud for at konstatere om der er tale om stress eller depression.

Følgende symptomer overlapper ved stress og depression:

 • Søvnproblemer
 • Træthed / energiforladt
 • Hukommelse og koncentrationsbesvær
 • Selvbebrejdelse
 • Kort lunte / vredes udbrud
Genkend symptomer på stres

GENKEND tegn på stress og STRESSSYMPTOMER

Det er vigtigt at respektere kroppens stress signaler, dine stresssymptomer, hvis du vil undgå stress.

Der er to veje til at undgå stress fremadrettet:

1. Genkend stress symptomer tidligt og ændre noget

2. Forebyg stress og undgå stress

Hvis du lærer dig selv, at genkende dine egne stress symptomer i deres tidlige stadie, så har du dermed mulighed for at ændre på noget så du kan undgå stress og stressrespons.

Hvis du samtidig arbejder på en anti stress livsindstilling og indretter dit liv med gode vaner der understøtter forebyggelse af stress, så er du rigtig godt på vej.

Vil du gerne slippe fri af dine symptomer på stress?

Det er meget fint med gode råd til at undgå stress, men hvis du allerede mærker tegn på stress, så har du brug for at vide, hvad du selv kan gøre for at slippe fri for alle de symptomer på stress der plager dig.

I sidste del af serien om stress, håndteringen af stress, får du en metode til at slippe alle symptomer på stres og råd til hvordan du skaber et liv med gode vaner der holder dig fri af stress.

BRUG FOR HJÆLP TIL AT SLIPPE STRESS?

Få første session til kun 599,- (spar 226,-)

✅ Du mærker en forskel allerede efter første time!

✅ Specifik og relevant hjælp fra en meget erfaren psykoterapeut

✅ Bonus: Du får et helt konkret og simpelt værktøj der giver energi og mere overskud!

Ræk ud og få hjælp nu:

psykoterapI PArTERAPI & KROPSTERAPI

JIMMY VIBORG

Lyt til kroppen

Rævsagervej 2B, Foldby

8382 Hinnerup

Tlf. 27471027

CVR 41329858