Logo psykoterapeut Jimmy Viborg
Logo psykoterapeut Jimmy Viborg

Problemer i parforholdet skyldes jeres bagage

Parforholdets kriser skyldes bagagen

Bevidst arbejde med din egen bagage kan løse mange parforholdsproblemer

Myter om problemer i Parforholdet

Parforholdslivet er på samme tid super fantastisk og udfordrende. Hvorvidt udfordringer og kriser i parforholdet tolkes som problematisk og at det derfor går dårligt i parforholdet, afhænger af dine forestilling om hvordan et parforhold skal eller bør være.

Måske har du en forestilling om at der findes parforhold uden problemer? Der findes ikke parforhold uden problemer, kriser eller udfordringer - det er en myte – det som er afgørende er, at jeres parforholdsproblemer skal mødes og håndteres for hvad det er, bump på vejen som skal forceres på bedste vis.

Uanset om du deler mit verdenssyn om, at parforholdets kriser og problemer blot er udfordringer, og at de således kan håndteres, så vil der være små eller store sammenstød i et parforhold.

Jeres håndtering, eller mangel på samme, kan være udfordrende, og der bliver særligt ”spændende” hvis du også har en lillebitte stemme indeni, som syntes at sammenstød er farlige.

Det er hverken farligt, dårligt eller unormalt, at have udfordringer, problemer eller kriser i parforholdet. Det er helt normalt. Det som er betydende, er hvordan I håndterer udfordringerne og hvad de tillægges, sammen og individuelt.

Krise i parforholdet

Din psykiske bagage skaber problemer i parforholdet

Alle, også helt almindelige sunde og normale mennesker, har en eller anden form for psykisk bagage.

Specielt i parforhold får vi mulighed for at pakke det meste af vores psykiske bagage ud, fordi vi her er i en relation, der er tilstrækkelig tryg til at vi åbner op for bagagen, ganske ubevidst.

Den psykiske bagage er dine forsvarssystemer, overbevisninger, skyggesider, reaktionsmønstre, tilknytningsmønster mv. som er opstået livet igennem ud af vores opdragelse, erfaringer, definerende oplevelser, sår, traumer mm.

Din psykiske bagage gør at du på visse områder er mere sårbar, ømtålelig, snæversynet, jaloux, nidkær, pirrelig osv. Ganske uvidende og ubevidst kan din partner med en kommentar, et blik, en lyd eller andet aktiverer din bagage.

Det er typisk jeres psykiske bagage som har det reelle ansvar for udfordringerne og laver krisen i parforholdet.

Bevidsthed løser problemer i parforhold

Hvis du er ubevidst om din psykiske bagage, så kan det der sker opleves som at det er noget din partner gør imod dig. Hvor det faktisk ”bare” er noget i din bagage der blev aktiveret og som højest sandsynligt ikke er relevant lige nu.

Det er vigtigt at skelne imellem at blive ramt af og blive ramt i. Bevidste ondsindede gerninger kan vi rammes af, og der findes helt sikkert også psykopater, men det er ikke dem jeg skriver om her. Det er de situationer der opstår imellem to som elsker hinanden og faktisk vil hinanden det bedste. Her er det 99,9% sikkert at der er noget fra jeres psykiske bagage der gør ondt og som I bliver ramt i.

Uanset hvor bevidst end du er og uanset hvordan ”godt” en du håndterer din egen ramthed, så kan det ske at din partner også bliver ramt i noget fra dennes bagage. Endda samtidig med at du selv er ramt.

Der skal to til en tango og men der skal kun én til at stoppe en konflikt!

I alle tilfælde er det kun dig selv der beslutter hvordan du reagerer, når du og eller din partner rammes.

Hensigtsmæssige reaktioner fordrer en vis bevidsthed og træning:

✔️ bevidsthed om indholdet i din egen psykiske bagage (sår, forsvar mv.).

✔️ bevidsthed om at hvis din partern reagere uhensigtsmæssigt, så er det blot er din partners psykiske bagage der reagerer.

✔️ at din partner elsker dig stadig, selvom er et udsving lige nu-

✔️ at både du og din partner kan have gjort noget uhensigtsmæssigt UDEN at det var hensigten.

Hvis du opdager, at du til trods for dine gode intention og bevidsthed om din psykiske bagage, alligevel kom til at reagere uhensigtsmæssigt - så er det op på hesten igen, få sagt undskyld og uddrag læring.

Parforholdets kriser skyldes bagagen

Fælles ansvar og mission løser problemer i parforholdet

Problemer i parforholdet skyldes sjældent kun partneren, ansvaret ligger hos begge. Det kan styrke parforholdet umådeligt hvis det bliver en fælles mission. Det gør en stor forskel når begge begynder at tage ansvar for egen bagage.

Konflikter, problemer, krise i parforholdet kan ses som udfordringer fra den psykiske bagage der kan løses. Når der arbejdes med den psykiske bagage, så kan det tage tid - så åbenhed, kærlig støtte og indlevelse hjælper meget. Både til dig selv og din partner.

Det er et stort skridt for parforholdet når begge er villige til at arbejde for forholdet. Et godt sted at starte er at kigge indad en gang imellem og prøve at holde jer til at tale om hvordan I selv har det, hvad der er på spil i jer, frem for at pege fingre ad hinanden. Der findes en masser at gode parforholds værktøjer og kommunikationsværktøjer som kan åbne op for processen med at tage ansvar og få en mere ligeværdigt samspil samt styrke kommunikationen imellem jer.

Det kan mange gange være en fordel at få hjælp udefra til at løsne knuden imellem jer, en parterapeut kan sikre dialogen og give jer de rigtige værktøjer. Igennem et parterapi forløb kan forholdet blive en fælles mission!

Læs eventuelt mere om parterapi hos forfatteren her eller find en god parterapeut i jeres område.

Tag også en parforholdstest for at tjekke temperaturen på forholdet - med denne test bliver det tydeligt hvor jeres udviklingspotentiale ligger. Prøv en parforholdstest

FÅ RABAT PÅ FØRSTE PARTERAPI - ->

Få første parterapi til kun 999,- (I sparer hele 266,-)

✅ Kompetent og effektiv hjælp fra en erfaren parterapeut

✅ En session med der vil løfte jeres forhold!

✅ Bonus: I får et helt effektivt og super konkret kommunikationsværktøj med hjem!

Læs evt. mere om parterapi tilbuddet HER

Ps. der er også rabat på første 1:1 session til dig der kommer alene (læs mere)

Tag et skridt fremad imod et bedre parforhold nu og

rabat på første session

psykoterapI PArTERAPI & KROPSTERAPI

JIMMY VIBORG

Lyt til kroppen

Rævsagervej 2B, Foldby

8382 Hinnerup

Tlf. 27471027

CVR 41329858