Logo psykoterapeut Jimmy Viborg
Logo psykoterapeut Jimmy Viborg

hvilken psykoterapeut skal jeg vælge? - hvilken psykolog skal jeg vælge?

Hvilken psykoterapeut er god

SÅDAN VÆLGER DU DEN bedste psykolog eller PSYKOTERAPEUT

HVEM ER DEN BEDSTE FOR DIG?

Det gode match er vigtigt, når du vil finde den bedste psykolog eller psykoterapeut for dig.

Når der er et godt match, så har du i princippet den bedste hjælp og dermed kan du få mest muligt ud af dit terapiforløb. Der er en række gode pejlemærker i valget en god psykolog eller psykoterapeut til dig og dermed det gode match.

Valg af Psykolog eller psykoterapeut

Før vi går ned i pejlemærkerne, så er der det element med, om der er forskel på en psykolog og psykoterapeut. Ja det er der, men begge arbejder med psykoterapi som værktøj. Den store forskel, er den uddannelsesmæssige baggrund.

Psykologer har en teoretisk uddannelse bag sig og kan efterfølgende vælge og efteruddanne sig i psykoterapi.

Psykoterapeuter har en uddannelse, hvor de undervejs trænes i psykoterapi og i at arbejde med klienter. Psykoterapeuter skal, som en del af psykoterpeut uddannelse, selv gå i terapi og får dermed en personlig erfaring, som de kan trække på. En psykoterapeut er ikke uddannet til og må ikke stille kliniske diagnoser. Vil du læse mere om forskellen, kan du finde en artikel på min blog om emnet læs mere her.

Så i mange tilfælde er det i princippet ligegyldigt om det er en psykolog eller en psykoterapeut du vælger, så længe du tager højde for pejlemærkerne. Men inden vi kommer til de gode pejlemærker, skal vi lige rundt om to punkter, som reelt set, ikke bør påvirke dit valg.

Prisen er ikke vigtig...

Prisen kan selvfølgelig have betydning, hvis du ikke har så mange penge, men husk at det er en investering i dig selv og dit helbred – med det mener jeg, at du ikke skal fravælge en god psykolog eller psykoterapeut grund af pris, hvis der er et match - holdt op imod en anden som har en lavere pris, men hvor der ikke er et godt match.

Uden yderligere sammenligning, så er vi mange der årligt bruger mange penge på vedligehold af vores bil - så nu det er veldokumenteret at dit psykiske helbred hænger sammen med dit fysiske helbred og omvendt - så er det vel også hensigtsmæssigt at bruge penge på dit helbred?

Afstand er ikke vigtig...

Det kan opleves som besværligt at skulle køre en halv time eller mere og måske ligefrem træls at skulle tage bus og eller tog for at komme frem. MEN afstand og transportbøvl skal sættes i forhold til det at komme til den helt rigtige psykoterapeut eller psykolog for dig, det kan jeg ikke understrege nok.

Så det kan være super godt givet ud at bruge lidt ekstra tid på transport, for at komme til lige netop den for dig rigtige og dermed bedste psykoterapeut, bedste psykolog.

Transporttiden giver dig i øvrigt tid til dig selv, tid til refleksion, tid til fokus på dig! Endeligt er der jo også mulighed for online terapi som mange tilbyder.

Hvad den rigtige for dig er, kommer jeg ind på herunder i de næste afsnit.

Pejlemærk 1: Lyt til dine følelser - mærkes det godt?

Når man møder et nyt menneske, så kan man hurtig mærke om det er en person man kan lide og umiddelbart har tillid til.

Det er vigtigt at du føler tillid til din psykoterapeut / din psykolog, så du skal med tiden får mod til at åbne op omkring dit problem. Så når du undersøger hvilken psykoterapeut skal jeg vælge, hvilken psykolog skal jeg vælge, så vil jeg anbefale dig, mest af alt, at lytte til dine følelser.

Når det mærkes rigtigt, så er det tit det rigtige, og så kan det godt være at den bedste psykoterapeut, den bedste psykolog, for dig ligger en time væk fra dig. Det er helt klart værd at køre efter det gode match.

Hvordan føles det når du kigger på pågældende hjemmeside? Føles og mærkes det ”rigtigt” indeni dig?

Stol på det du mærker – din intuition har ret! Du kan evt. prøve at ringe vedkommende op og mærke kemien der. Er der noget som stritter, så bør du vælge en anden.

Det er vigtigt at der er ro indeni, så er der de bedste forudsætninger for succes med terapien.

Pejlemærk 2: Er der et match til psykoterapeutens specialer?

Vi psykoterapeuter og psykologer dækker bredt, men der er ikke alt vi har professionelt eller personligt erfaring med.

En psykoterapeut som har specialiseret sig lige netop indenfor dit problem område, har allerede erfaringer med dette emne og vil derfor være rigtig godt klædt på til at hjælpe netop dig.

Pejlemærk 3: Er uddannelsen ok og medlem af en brancheforening?

Rent fagligt skal tingene jo også være i orden, derfor bør både psykologoen og psykoterapeuten have en god uddannelse bag sig.

Psykologers uddannelse i Danmark foregår på de offentlige uddannelsesteder, så de er ok alle sammen.

Psykoterapeuters uddannelse er er ikke centralt styret, så i forhold til psykoterapeuter er det hurtigst at vurdere uddannelses kvalitet, hvis du undersøger om vedkommende psykoterapeut er medlem af en brancheforening, såsom Foreningen af Danske Psykoterapeuter (FaDP) eller Dansk Psykoterapeut forening.

Når du vælger en psykoterapeut, som er medlem af en af de to brancheforeninger, så er det din garanti for at vedkommende:

✔️ Er fagligt godt uddannet

✔️ Har en masser af praktisk træning bag sig

✔️ Er etisk forpligtet, både menneskeligt og terapeutisk

✔️ Går i regelmæssig supervision

Hvilken psykoterapeut skal jeg vælge

DET ENDELIGE VALG AF PSYKOLOG OG PSYKOTERAPEUT

Uanset om du bruger de tre forslåede parametre til at træffe dit valg, så er det vigtigt at du er tro imod dig selv. Du skylder ikke psykoterapeuten, psykologen eller andre noget. Husk at det altid er muligt at tage én session og bagefter beslutte dig for om du vil fortsætte. Valget er dit og kun dit !

Husk at rose dig selv allerede nu, du har truffet et valg om at få hjælp – det er det første store skridt!

Er der i øvrigt garanti for effekt?

Når du har fundet en egnet terapeut, så kunne det måske også være fedt, hvis det samtidig er en garanti for at det virker - at det har en god effekt på dit problem. Læs mit blogindlæg om emnet og få også et tip til hvad du selv kan gøre for at øge sikkerheden for effekt af terapien.

Ps. Hvis du søgte på "find psykolog" eller "psykoterapeut Viborg" eller noget helt andet og fandt frem til mig, Jimmy Viborg, jeg er psykoterapeut og holder til ved Foldby, vest for Aarhus, så kan det være at du alligevel skal give mig en chance 😉

Hvis ikke du finder et match i mig, så kan jeg anbefale at kigge efter psykoterapeut, som er medlem hos en de to store psykoterapeut foreninger:

Foreningen af Danske Psykoterapeuter (FaDP)

Psykoterapeutforeningen

PAr- og psykoterapeut

Jimmy Viborg

Lyt til kroppen

Rævsagervej 2B, Foldby

8382 Hinnerup

Tlf. 27471027

CVR 41329858

Følg mig på: Facebook og LinkedIn

Fortrolighedspolitik