Logo psykoterapeut Jimmy Viborg
Logo psykoterapeut Jimmy Viborg

HJÆLPER PSYKOTERAPI - GIVER DU GARANTI?

hvad kan jeg love dig, hvad kan du forvente

Virker psykoterapi, er der garanti

GARANTI FOR EFFEKT AF PSYKOTERAPI?

Det er klart at man som kommende klient til en psykoterapeut vil sikre sig, at du har fundet den rette til at hjælpe dig. Derfor kunne det også sikkert også være rart, at få en garanti for at vedkommende kan hjælpe dig?

Jeg har igennem tiden mødt forskellige spørgsmål om garanti i forbindelse med psykoterapi.

  • Er du sikker på at du kan hjælpe mig?
  • Vil du garantere at mit problem løses?
  • Hjælper psykoterapi?
  • Er der evidens for at psykoterapi hjælper?

Senest er jeg blevet spurgt om jeg vil indgå i en ”no cure no pay” aftale, altså om jeg vil give garanti for helbredelse og give pengene tilbage hvis ikke det lykkes. Denne variant af garantispørgsmålet er jeg faktisk aldrig blevet stillet før og skulle også lige en ekstra gang rund i hjerne inden jeg svarede.

Herunder kan du læse mit svar og hvad der er en forudsætning for helbredelse.

Hvornår er man helbredt?

I psykoterapi giver det ikke mening at tale om helbredelse, men mere om effekten af terapien og at problemstillingen ikke længer tynger. Begge dele afhænger af den enkeles oplevede og erkendte forandring.

Svaret er således subjektivt, for det det er yderst individuelt hvornår man oplever at en problemstilling har sluppet grebet og ikke har magt mere.

Psykoterapi garanti

PSYKOTERAPI HJÆLPER!

For det første, så vil jeg fastslå at psykoterapi virker og det hjælper! Det er efterhånden bevist og dokumenteret i mange videnskabelige undersøgelser, særligt kognitiv psykoterapi er veldokumenteret.

Succesraten er delvis afhængig af sværhedsgraden af problemerne. Generelt set, så er succesrater for behandlingen af de lettere problemer rigtig gode (eksempelvis angst og lettere depression), og bedre end eksempelvis de svære personlighedsforstyrrelser.

Psykoterapeuten din vejviser, du tager selv skridtene

Dernæst skal vi være enige om at det at gå i terapi er ikke som at købe en pille eller en kur. Det at gå i terapi kræver en indsat af dig selv.

Psykoterapeuten kan ses som en vejviser til kuren, men du skal selv tage skridtene fremad. Det er der ingen andre der kan gøre.

Som psykoterapeut skal jeg facilitere forandringen og være vidne til forandringen. I forhold til sidstnævnte, har jeg eksempelvis mange klienter, som glade kommer og fortæller om deres fremskridt og succesoplevelser, for så næste gang de kommer at have glemt det. Rigtig mange har brug for at blive mindet om hvor meget de rent faktisk har flyttet sig. Erkendelsen af succes og bedring kan sjovt nok være svær.

Bedring er lig med en oplevet og erkendt forandring!

Virker psykoterapi

HVILKEN PSYKOTERAPEUT ER BEDST?

Det er altid relevant at kigge på hvilken psykoterapeut der bedst kan hjælpe dig.

Når du skal vælge en psykoterapeut, så anbefaler jeg at du vælger ud fra følgende parametre:

1. Dine følelser – er der kemi imellem jer?

2. Match imellem din problemstilling og psykoterapeutens specialer og erfaring.

3. Er psykoterapeutens uddannelse er ok.

Har du fundet den rigtige psykoterapeut for dig, så er du godt på vej og sandsynligheden for succes er steget markant.

Vil du læse mere om valg af den rigtige psykoterapeut, så går jeg i dybden med det i et andet blogindlæg: Sådan vælger du den rigtige psykoterapeut

Psykoterapeutens EGNE overvejelser

Ved henvendelser fra potentielle klienter, så vurderer jeg altid om der er et match til mine specialer og erfaringer. Nogle gange kommer der henvendelser, hvor der ikke er et direkte match til mine specialer. Hvis jeg kan se at mine erfaringer fra andre lignende problemstillinger kan bruges, så siger jeg ja til opgaven. Det er kun i min interesse at tage klienter ind, hvor der er sandsynlighed for et positivt resultat for klienten.

Derfor er det også min normale procedure, at sende dem, hvor der ikke er et match til mine kompetencer og erfaringer, videre til en kollega der er bedre kvalificeret til at hjælpe pågældende.

Den pågældende person som gerne ville indgå en ”No cure no pay” aftale, havde en fobi for at flyve (flyskræk), men ville meget gerne på en ferie som krævede en flyvetur. Fobier er ikke et direkte match til mine specialer, så det var sikkert derfor spørgsmålet om garanti kom. Men der var til gengæld et godt match i forhold til mine kompetencer og erfaringer med traumerne bag fobien, så derfor turde jeg godt sige ja til at hjælpe.

Når jeg siger til en ny klient at jeg kan hjælpe, så er det med ro i sindet fordi jeg kender mine evner og mine begrænsninger. Men det betyder ikke, at jeg kan give en garanti eller en sandsynlighed for et specifikt udbytte eller succes med terapien, for det er ikke alene op til mig. Jeg vil til gengæld altid garanter for at der er mulighed for et godt og positivt udbytte.

Psykoterapi effekt

DIN MOTIVATION OG VILJE ER AFGØRENDE

Jeg har gentagne gange set, at klientens egen motivation er super vigtig. Dels i forhold til motivationen for at gå i terapi, men også at du er villig til at arbejde for forandring, herunder at være parat til at gøre det som er nødvendigt. I føromtalte case, så er det jo ultimativt personen selv, som skal gå ombord på flyveren.

Derfor må problemstillingen, eller det som skal ”kureres”, have tilstrækkelig stor værdi for dig. Det skal altså være attraktivt for dig at opnå målet.

I en anden case, var der en mand som gerne ville tabe sig og drikke lidt mindre. Han var blevet sendt i terapi af sin kone, og kunne da også godt selv se at han måske at kunne tabe sig lidt og måske drak han også mere vin end hende. Han havde tidligere prøvet at dyrke motion uden held og det var ikke noget han var villig til at genoptage. Kostomlægning kunne heller ikke komme på tale. Efter et par sessioner indså han, at hvis han skulle tabe sig, så skulle han give slip på den de daglige glas rødvin til maden og den ekstra portion mad. For ham var det blevet lig med livskvalitet og den var langt vigtigere end at tabe sig. Så i stedet ændrede vi fokus til, at han skulle finde roen i sig selv, hans valg og hans figur. Efter yderligere nogle sessioner fandt han ro i at have en rund mave og det liv han førte. Så han afsluttede terapien med et andet udbytte end det han kom for at opnå (eller rettere blev sendt afsted for at opnå…).

Du kan finde guld imellem terapisessionerne

Jeg giver typisk mine klienter et værktøj, en øvelse eller en opgave som de skal arbejde med indtil næste session. Fordi det er ofte imellem terapisessionerne at miraklerne og den reelle helbredelse sker, der et her guldet ligger.

De erfaringer man selv laver og de erkendelser man selv kommer til, er langt de stærkeste. Det kan være åbenlyst for andre hvad der skal gøres, men det er først i det øjeblik at du selv indser hvad der skal til, at forandringen kan ske.

Derfor er det super hensigtsmæssigt og vigtigt for et godt udbytte af terapien, at man holder fokus på problemstillingen imellem sessionerne, det vil så også sige at arbejde med de angivne værktøjer og øvelser.

For manden der ville tabe sig, var det erkendelsen om at han ikke fik lavet øvelserne og ikke kunne holde fokus på problemstillingen, som gjorde forskellen og vendte fokus til at arbejde på accept af sig selv.

Kan man få garanti på psykoterapi

SÅ KAN DU FÅ EN GARANTI?

Når du har fundet den rette psykoterapeut og har fået vished for at der er et match til de tre førnævnte punkter, så er du selv ansvarlig for en stor del af garantien for udbyttet.

Som psykoterapeut kan jeg støtte, motivere, vejlede, guide og hjælpe af hele mit hjerte, men i sidste ende er det op til dig selv at tage skridtene ud i forandringen – ud i dit nye liv.

Mit svar til den fobi ramte person var en rids af ovenstående, der endte i konklusionen, at nej jeg kan ikke give dig en 100% garanti at dit problem forsvinder, men jeg kan til gengæld love dig at der er mulighed for et godt og positivt udbytte – men kun hvis du selv vil!

Hjælper psykoterapi - giver du garanti

HAR DU BRUG FOR HJÆLP?

Hvis du vil læse mere om mig, Jimmy Viborg og se om der er et match. Vil du vide mere om mine specialer så kan du læse mere HER.

Hvis ikke du finder et match i mig, så kan jeg anbefale at kigge efter psykoterapeut, som er medlem hos en de to store psykoterapeut foreninger:

Foreningen af Danske Psykoterapeuter (FaDP)

Psykoterapeutforeningen

psykoterapI PArTERAPI & KROPSTERAPI

JIMMY VIBORG

Lyt til kroppen

Rævsagervej 2B, Foldby

8382 Hinnerup

Tlf. 27471027

CVR 41329858