HVORNÅR BØR MAN SKILLES? - SKAL JEG GÅ FRA MIN MAND?
Sådan finder du afklaring på spørgsmålet, skal vi skilles eller ej?
Spørgsmål som, hvornår bør man skilles? skal jeg gå fra min mand? hvornår skal man skilles? bliver jeg ofte stillet som par- og psykoterapeut.
Men alle disse spørgsmål har desværre ikke noget simpelt svar og det er reelt helle ikke noget andre kan svare på.
Derfor vil jeg i dette blogindlæg komme rundt om nogle andre vigtige spørgsmål, som du i stedet kan stille dig selv, for at få afklaring på, om det er tid til at I skilles, eller om det stadigt er muligt at ændre jeres forhold til det bedre.
Den svære beslutning, skal jeg gå fra min mand, skal vi skilles?
Der er selvfølgelig både for og imod, når man overvejer at gå fra ens partner, også uanset om det er skilsmisse eller blot at skilles hvis I ikke er gift.
Skilsmisse kan være både en tung og svær beslutning, fordi der er noget på spil. Der er jo helt reelt noget fra ens nuværende liv man vil miste og ikke mindst en fremtid som ikke kendes.
En skilsmisse er en stor beslutning og det påvirker ikke kun dig følelsesmæssigt, det har også stor betydning for din nuværende hverdag, liv mv. og ikke mindst din partner og eventuelle børn. Derfor er det ikke en beslutning der let træffes og heller ikke en man skal tage let på.
Nogle gange kommer at de praktiske foranstaltninger og konsekvenser omkring en skilsmisse til at fylde uhensigtsmæssigt meget, i forhold til at turde træffe beslutningen om vi skilles eller ej. Dertil kommer hensynet til børnene, som også fylder meget i overvejelserne omkring skilsmisse.
De mange spørgsmål når der er tvivl - skal vi skilles?
Fordi der er noget at miste, så er der rigtig mange spørgsmål og tvivl, som hvirvler rundt i hovedet:
- Det er helt uoverskueligt at blive skilt, måske det er lettest bare blive?
- Det går jo også faktisk godt nok... eller... nej jeg holder det ikke ud...
- Er der overhovedet mere at kæmpe for? og kan jeg blive ved med at nøjes?
- Hvornår er nok nok, hvornår skal man skilles, hvordan mærker jeg det?
- Er det bedre at vente til børnene bliver ældre? Er det bedre at vente til efter jul/sommerferien?
Tvivlen kommer og går, du holder det gode op imod det dårlige, du kæmper sikkert også med at holde tvivlen væk, du prøver måske at overbevise dig selv og udgå også at underholde tankerne omkring skilsmisse, selvom det er svært.
hvornår bør man skilles, hvornår skal man skilles?
Som indikeret i starten, så er det ikke muligt at lave en konkret regel der siger hvornår man skal skilles eller hvornår man bør skilles – det vil altid være en individuel vurdering, men det er faktisk heller ikke de rigtige spørgsmål at stille.
Hvis du vil finde svaret, kan du i stedet stille dig disse fire afklarende spørgsmål:
1. Hvad er godt i forhold og hvad mangler i forholdet?
2. Er der kampgejst? ?
3. Er der kærlighed og gnist?
4. Er jeg parat til at give slip...?
Læs med, så vil jeg hjælpe dig ind i dybden af spørgsmålene, så kan få den afklaring du savner, men også hvad du kan gøre for at ændre forholdet - hvis du vil - så du kan få mere af det du savner.
Spørgsmål 1: Hvad er godt og hvad mangler i forholdet?
Der mangler sikkert noget i jeres forhold ellers overvejer du jo ikke skilsmisse. Men hvad er det, helt konkret, som mangler? hvad savner du? kan det forbedres eller forandres?
Så når tankerne om skilsmisse melder sig, er det en fordel at lave den berømte liste med fordele (det der er godt) og ulemper (ulemper = det der kan forbedres).
Start med det positive og undersøg dernæst om hvad du gerne vil have skal være anderledes. Det er en fordel at lave listen på papir, sådan du visuelt kan overskue alle punkterne.
- Spørg dig selv: Hvad er godt i forhold og hvad savner jeg i forholdet?
Vil du undgå skilsmisse, så vil jeg anbefale dig at kigge på liste og fokuser på,
hvordan du selv kan påvirke jeres relation, hvordan kan du bidrag til at ændre forholdet?
Det vil sige, kig på fordelene og undersøg hvad kan du selv gøre for at få mere af dem? Gør det samme med ulemperne og det som mangler, hvad kan du gøre for at fjerne eller få mindre af det?
Skilsmisse kan undgås, så længe du stadig er villig til at kæmpe for forholdet og gøre noget for at udvikle det. Så start med dig selv, for der skal faktisk kun en til at ændre et forhold!
Spørgsmål 2: Er der kampgejst?
Hvis ikke der er kampgejst eller energi tilbage til at kæmpe for forholdet, så er svært at gøre en forskel for hinanden og ændre en måske besværlig parrelation. Derfor er det vigtigt at spørge dig selv om der er kampgejst tilbage?
Under kampgejsten ligger håbet og værdien af det I har sammen, dvs. troen på og håbet for bevare og forbedre forholdet.
- En anden måde at undersøge spørgsmålet om kampgejst er, at spørge dig selv om du føler, at der et håb tilbage for jeres forhold, er der stadig håb for jer, er en tro på jer?
Grundlæggende kan alle parforhold reddes, især hvis begge er villige til kæmpe for det.
Der er ofte en vægtskål i parforhold om, at begge skal yde lige meget, at begges indsats skal være lige stor. Det er i princippet også, men det er vel og mærke kun på den lange bane.
Du kan ikke sidde og vente på at din partner ændrer sig, du skal selv være villig til at gøre noget. Din indsats kan ikke gøres afhængig af din partners indsat.
Så har du kampgejst? Er du parat til at kæmpe for forholdet? – dvs. vil du selv gøre noget for at forandre forholdet? Måske er din partner ikke klar til at lave en forandring, men hvis du er, så er det i princippet nok. Hvis ingen af jer har kræfterne til at forsætte, så giver svaret lidt sig selv.
Spørgsmål 3: Er der kærlighed og gnist?
Man kan godt føle en stor kærlighed til ens partner selvom man vil skilles. Omvendt er der måske ingen kærlighed tilbage imellem jer, måske har jeres forhold ændret sig til en anden form for relation?
Der er forskel på kærlighed, er det romantisk kærlighed eller en søster/broder/ven kærlighed du føler for din partner? Er det OK hvis I kun er venner og ikke kærester?
- Spørg dig selv: Er der kærlighed og gnist imellem os eller savner jeg noget andet?
Med en indsats kan gnisten kan genantændes og kærligheden imellem jer kan blive dybere, I kan faktisk og godt blive nyforelskede igen, det kræver blot at I arbejder bevidst på det.
Man kan godt skilles selvom man elsker hinanden!
Måske netop fordi der er kærlighed til ens partner, kan det være svært at gå.
Selvom kærlighed er vigtigt et forhold, så er det ikke det eneste som skal være til stede – hvad det specifikt er, afhænger af dig og dine ønsker til et forhold.
Spørgsmål 4: er jeg parat til at give slip...?
Det man mister ved en skilsmisse er helt reelt og ofte dyrebart. Derfor er skilsmisse efter mange års ægteskab ofte ikke en let beslutning at træffe.
Du kommer helt reelt og ofte uigenkaldeligt, til eksempelvis at skulle give slip på:
- Et livsvidne til et levet liv sammen (fælles oplevelser, ferie, jeres børns fødsel, op og nedture mv.)
- Jeres livsstil og hverdag sammen
- Et hus og kendte (trygge) rammer
- I de fleste tilfælde en rigtig god ven og livsledsager
- At være sammen med dine børn hver dag, til højtiderne mv.
- Kernefamilie drømmen
- Svigerfamilien og fælles venner
- Nogle ejendele, økonomiske værdier og muligheder
Så alt i alt er der meget på spil og meget man kommer til at skulle give slip på.
- Spørg dig selv: Er jeg parat til at ”betale” prisen?
Omvendt er der også muligheder ved at blive skilt, men det er ikke en garanti for at problemerne forsvinder – for måske er du selv er med til at skabe problemerne i dit liv?
Skilsmisse er en tung beslutning og der er en pris
Det er ikke noget dårligt valgt at blive skilt, så længe man gør det med åbne øjne, dvs. at man er bevidst om, og klar til, at betale prisen som indikeret ovenfor.
Omvendt er det heller ikke noget dårligt valg at blive, så længe fordelene vejere tungere end ulemperne og herunder prisen for at blive.
Børnene påvirkes af skilsmisse, men også hvis du er ulykkelig
Med en skilsmisse påvirkes hverdagen radikalt for dig og børnene, resultatet er ofte meget mindre tid med begge forældre og et liv i en kuffert mv.
Omvendt hvis du bliver, så kan prisen også være høj for børnene. De vokser op med en mor og far der ikke er glade, at mor og far skændes osv. Hvilket alt sammen gør det svært at være barn.
Hvis du bliver i et forhold der ikke fungerer, så lærer du samtidigt barnet at sådan er det at være i en relation, at man skal finde sig i at lide og være ked af det, at skænderier er normalen, at tristhed er normalen osv.
Fordi en skilsmisse også har en pris for børnene, i alle aldre, så har den ideelle skilsmisse har fokus på barnet.
Giv din partner en chance for at reagere
Hvis du er i en beslutningsproces, så snak med din partner, selvom det er svært. Hvis ikke din partner får klar besked om det som er svært og om det som skal forandres, så giver du ikke din partner en chance for at reagere og dermed være med til at skabe forandringen.
Har I svært at tale sammen, så kan jeg anbefale at I taler med en parterapeut, her kan I få redskaber og blive hjulpet til at tale bedre sammen. Samtidig kan I også få inspiration til hvordan I prioriterer mere tid sammen og generelt hvordan I kan få skabt en bedre hverdag for jer alle.
Vælger du / I at bevæge jer ud i en skilsmisse, så anbefaler jeg at have parterapeut med på sidelinjen. Det kan være en stor fordel at få et trygt rum, hvor der er hjælp til at løse de svære ting og hjælp til at de svære samtaler gennemføres, så begge bliver hørt.
Det er ok at bede om hjælp hvis du er i tvivl
Hvis du fortsat er i tvivl om du skal blive eller skilles, så er det helt ok at bede om hjælp. Jeg vil anbefale at tale med en uvildig, gerne en professionel, dvs. en psykoterapeut eller psykolog der har erfaring med emnet.
Venner og veninder dur ikke i beslutningsfasen, for de kan have en tendens til at snakke dig efter munden og tage udgangspunkt i deres egen historie. Der er brug for en upartisk som kan stille spørgsmål der løsner op og giver indsigt.
Forvent ikke, at venner og familien forstår hvordan du har det eller hvad det er du går igennem.
Vil du kæmpe for at forbedre det I har?
Når du kigger på listen over de ting du står til at miste, hvis I skilles, så mærk efter, hvor meget betyder det I har sammen, for dig? Har det så stor værdi, at du parat til at kæmpe for at forbedre det?
Træf en velovervejet beslutning, en som du har det godt med, en som du kan leve med. For i sidste ende ved kun du, hvad der er den rigtige beslutning for dig og din familie.
Hvis du BESLUTTEr DIG for at blive skilt
Hvis du træffer beslutningen om at blive skilt, så træder I ind en en periode med en masse praktik. Du kan få et godt overblik over, hvad du skal være opmærksom på i din situation via skilsmisseguiden på borger.dk.
FÅ MERE INSPIRATION OG VIDEN OM PARFORHOLD
Den psykiske bagage vækker barnet i os og laver ballade i forholdet, læs mere om det og hvad du kan gøre HER
Eller tag en parforholdstest og find ud af hvor skoen reelt trykker i jeres parforhold.
Har du brug for hjælp i forbindelse med jeres udfordringer, så kan jeg hjælpe dig og jer! Læs mere om Jimmy HER
FÅ HJÆLP TIL PARFORHOLDET MED RABAT - ->
Få første parterapi til kun 1.079,- (spar 266,-)
✅ Kompetent og effektiv hjælp fra en erfaren parterapeut
✅ En session med der vil løfte jeres forhold!
✅ Bonus: I får et effektivt og super konkret kommunikationsværktøj med hjem!
Læs evt. mere om parterapi tilbuddet HER
Ps. der er også rabat på første 1:1 session til dig der kommer alene (læs mere)
Tag et skridt fremad imod et bedre parforhold nu og