PANIKALDER MÆND og PANIKALDER KVINDER 😨
Panikalder - hvad er myte og hvad er fakta?
Hvad er panikalder og hvad sker der for de der panikalder mænd og panikalder kvinder?
I dette blogindlæg får du et overblik over panikalderen og vejen ud af panikken ➟
PANIKALDER EN MYTE?
Slår du ordet panik op i en ordbog, så vil du kunne læse, at det er en pludseligt opstået frygt, som medfører, at man enten mister sin dømmekraft, handlingslammes eller handler uoverlagt – dvs. man er i panik, eller handler i panik.
Der er ret en sejlivet myte at specielt mænd rammer en panikalder, øøøe. mænd i panikalder...? Eller for den sags skyld panikalder kvinder…? Ikke at særligt flatterende vel, men heller ikke helt korrekt.
Der er reelt ikke nogen specifik panikalder, hvor man pludseligt mister sin dømmekraft, handlingslammes eller handler uoverlagt - i så fald er vi nogle, der er i panikalderen fra vi er ca. 30år til vi er ca. 70år. Fakta er, at vi livet igennem kan vi opleve panik, eksempelvis ved store livskriser, forelskelser osv.
Ordet panikalder bliver nogle steder brugt som synonym for midtvejs krisen, hvilket er en følelsesmæssig og eksistentiel krise midt i livet. Både ved kriserne midt i livet og i livskriser generelt, kan der givetvis være elementer af panik.
Ordet panikalder dækker således over en tid med livskrise hvor man reagere unormalt - set udefra.
Hvornår er panikalderen
Der er ingen officielle undersøgelser som understøtter, at der skulle være en særlig panikalder.
Til gengæld viser en undersøgelse, af det britiske Warwich University og amerikanske Darthmouth College, at ud af to millioner mennesker fra 70 lande, så er gennemsnitsalderen for midtvejs krisen 44 år.
I det følgende går jeg dybere ned i de livskriser og perioder i livet, som kan spille ind i den såkaldte panikalder.
Er der flere PANIKALDER MÆND end PANIKALDER KVINDER?
Hvis vi holder fast i ordet panikalder. Så er panik ikke en tilstand man kan befinde sig i længe, for i forbindelse med panik sker der en forholdsvis en stor energiudladning. Derfor er der, før panikken indtræffer, typisk uro og utålmodighed, som begge opbygger energi.
Uro, utålmodighed og panik er noget som alle kan føle igennem hele livet, typisk omkring visse faser i livet. Det er nok også derfor navnet panikalder er opstået.
Generelt set handler emnet panikalder om uro, utålmodighed og panik følelser omkring:
- Det du gerne vil, drømmer om eller har ambitioner om, men ikke har opnået.
- At slå til i livet som menneske.
- Alder, udseende og forfald.
Disse følelser rammer både mænd og kvinder, dog er der en tendens til at mænd kan være mere handlende end kvinder. Det vil sige, at de ofte reagerer og gør noget for at undslippe de frustrerende følelser.
PANIKALDER TEMAER OG LIVSKRISER
Der er en række perioder igennem livet, som alle har sine naturlige temaer og omdrejningspunkter; ud på arbejdsmarkedet, stifte familie, pension osv. Disse perioder har alle nogle store temaer, som kan vække uro, utålmodighed eller panik.
30+ panikalder temaer
Det handler mest om karriere og familie fra 30’erne og op til midt i 40’erne. Så der kan opstå forskellige varianter af "panik" om manglende børn, kæreste eller ægteskab:
- Ingen kæreste eller det endnu ikke lykkes med at finde den rigtige?
- Et uopfyldt og brændende ønske om at stifte familie?
- Alle venner og veninder har kæreste og familie, hvorfor har jeg ikke?
- Man sidder måske sidder fast i et utilfredsstillende forhold?
- Man har måske har en partner der ikke vil have børn
40+ panikalder temaer
Tyngdekraften og alderen begynder at mærkes fra ca. 40’erne og ind i 50’erne, derfor følger naturligt en række temaer i relation til krop, alder, forfald, udseende:
- Rynker, appelsinhud og det grå hår er en træls realitet
- Du får ikke plejet dig selv som du gerne vil
- Selvbilledes stemmer ikke med det du ser i spejlet
- Sundhed, kost, sygdom og døden
- Seksualitet, potens, maskulinitet, femininitet mv.
På dette tidspunkt i livet, har mange opnået deres livsmål, i forhold til karriere, familie og børn, og nogle vågner op til en erkendelse om at livet er blevet et kedeligt hamsterhjul.
Andre opdager at livet indtil nu levet ud fra andres værdier, det gør at spørgsmål om Identitet melder sig:
- hvem er jeg egentlig?
- hvorfor ved jeg ikke hvad jeg vil?
- hvad jeg står for?
Nogle indser at de har u-udlevede karrierer mål og ambitioner:
- Måske sidder du fast i et job og har svært ved at komme videre?
- Måske er du aldrig landet på den rigtige hylde?
- Måske er der ambitioner som ikke er blevet udlevet?
- Måske er du blevet ledig og lykkes ikke med at finde et job?
50+ panikalder temaer
Ca. i 50’erne og frem mærkes alderen mere og mere. Nogle er gået i gang med familie runde nummer to.
Det er ikke ualmindeligt at det er i denne tidsalder, at tvivlen på ens selv melder sig; om ikke at slå til, ikke god nok, ikke attraktiv nok:
- I forhold til børnene
- I forhold til jobbet
- I forhold til livet
- I forhold til en evt. yngre partner
Er du i tvivl om du har ramt panikalderen? så kan du nederst på siden få fingrene i et panikalder test.
ÆNDRET ADFÆRD I PANIKALDER
Det sker at midaldrende gør skøre ting for at holde panikken og alderen på afstand, både panikalder mænd og panikalder kvinder. Eksempelvis kan en tætsiddende trikot og en dyr mountain bike være er en hurtig vej til ungdommens sus og spænding.
Midt i livet mærkes der måske frustrationer over det liv man føler sig fanget i, et job man sidder fast i, en krop som ikke længere gør det man gerne vil. Frustration er en energiopbygning, og der skal energi til at gøre noget ved det som frustrerer.
Både frustrationer og energiophobninger er svære at rumme igennem længere tid. Så på et tidspunkt sker der noget, som kan udløse panikken.
Udlevelse af drømme er ikke altid panik
Det behøver ikke nødvendigvis være panik at udleve hengemte drømme, der er oftest tale om en opvågning, til et liv som er blevet et hamsterhjul, hvor spændingen og det impulsive lige så stille er forsvundet – en opvågning til drømme som ikke blevet udlevet endnu eller opvågning til kroppens forfald eller?
Så det kan både være panik og velovervejet, når en person der plejer at gøre det samme hver dag, ”pludseligt” begynder at gøre noget andet. Såsom at udleve drengedrømmen om at få en cabriolet og en motorcykel.
PANIKALDER OG KROPSFORFALD
Lige pludselig en dag opdager dig selv i spejlet, du ser at kroppen er blevet mærket af alderen – du bliver mindet om din alder og måske døden…? Det kan udløse en reel panik, så du begynder at gøre noget ud af sig selv, spiser sundere, begynder at træne osv. Men igen, det behøver ikke være i panik, det kan også en opvågning til fakta – måske har du ikke altid være god til at tage vare på dig selv?
Panikalder, skilsmisse og en yngre model
Der er mange som bliver skilt midt i livet. Det er tilmed også nogle som får en ny yngre partner. Er det så i panik, at ellers normale mænd og kvinder pludselig bliver til såkaldte panikalder mænd og panikalder kvinder?
Forelskelse er en form for psykose, en midlertidig sindssyge, den gør en blind og døv for omverdenen. I en forelskelse sker der en biokemisk reaktion, hvor store mængder hormoner og endorfiner raserer i kroppen.
Hvis man er så heldig at blive forelsket igen, midt i livet, og det desværre ikke er i ens partner, så kan det have trælse konsekvenser for familien.
I en stormende forelskelse kan der træffes beslutninger som har ikke er gennemtænkte eller måske også uheldige konsekvenser.
Skilsmisse er ikke altid panik
Det er bestemt ikke alle der handler i panik, når de vælger en skilsmisse. Typisk kommer en skilsmisse ikke ud af ingenting og mange gange velovervejet.
De mennesker jeg møder i min klinik der, midt i livet, er blevet forelsket i en anden, har længe haft personlige problemer eller problemer med parforholdet, som ikke er blevet adresseret og håndteret i parforholdet.
Når der ikke er en fælles overenskomst om, at der arbejdes fælles med alle problemer og med den gode kommunikation, så kan ilden og gnisten i relationen lige så stilleø ud og ultimativt føre til en skilsmisse. En forelskelse vil således blot være katalysator for en skilsmisse, der alligevel ville være sket før eller siden.
Det er ”nok” at den ene part mister modet og troen på, at det kan lykkes at finde sammen igen. Det er også ”nok” at den ene part har problemer som ikke bliver delt med den anden.
Uanset årsagen og baggrunden, så kan en skilsmisse opleves som om, at den kom ud af det blå, specielt for den der blev forladt og syntes at alt var godt.
Panikalder og utroskab
Utroskab foregår hele livet og der ikke noget som tyder på at der findes decideret panikalder utroskab. I 2017-18 blev der lavet en dansk befolkningsundersøgelse, Projekt SEXUS, med over 62.000 deltagere. Den viste at blandt 15-89 årige var der 23% mænd og 14% kvinder som har været deres nuværende partner utro mindst én gang. Læs mere om projekt SEXUS her.
Det er langt fra alle, som har modet og evnerne til at kigge på sig selv og arbejde med parforholdet. Derfor vælger nogle, det der kan virke som den lette udvej, utroskab.
Problemer i parforholdet skal tages alvorligt og ikke ignoreres fordi hverdagen tager energien. Der skal findes energi til at vedligeholde kærligheden og energien i parforholdet.
Måske er det tid til en voksen alene ferie? Hvad med en kæreste ferie i Italien hver andet år, frem for den årlige familietur sydpå?
JEG ER I PANIK - HVAD GØR JEG?
Hvis du mærker panikken og indser at du har en livskrise, så er du godt på vej.
Erkendelsen er første skridt.
Andet skridt, er at tage ansvar for det du føler. Det gør du ved at accepterer, rumme og udholde følelserne, herunder panikken. Se panikken som et udtryk for, at der er et emne som har brug for fokus.
Tredje skridt er at opløse panikken. Det kan du gøre ved at arbejde dig ind i temaet for krisen, det som udløser panikken. Snak eventuelt med dine omgivelser om det der sker, eller opsøg en god psykoterapeut med erfaring indenfor denne type livskrise.
Fjerde skridt er at stå ved dig selv! Når du kan hvile i den du er, så er der ingen uro og ingen panik.
Vil du sætte sætte mere fart på processen, så kan det anbefales at kontakt en psykoterapeut med erfaring i livskriser som panikalderen.
Så FINDES DE der MÆND I PANIKALDER OG PANIKALDER KVINDER?
Der er helt sikker både mænd og kvinder, som går i panik på et tidspunkt i deres liv. Der er også mange som mister deres dømmekraft, handlingslammes eller handler uoverlagt, det er bare ikke forbundet med en specifik alder.
Det nærmeste vi kan komme på en definition på panikalder er, at det handler om livstemaer der vækker panikfølelser og at det kan ske hele livet igennem.
Så jeg vil postulere, at der ikke findes en reel panikalder hverken hos mænd eller kvinder. Der kan derimod være tale om midtvejs krisen, hvilket kan være en naturlig og givende proces – en midtvejs evaluering.
Hvis du vil læse mere om midtvejs krisen og hvordan du håndtere den, så kan du læse mit blogindlæg, der går i detaljer med emnet.
Sidder du tilbage med spørgsmål som:
- Har jeg ramt panikalderen?
- Hvordan opløser jeg panikken?
- Hvad gør jeg helt konkret for at tage ansvar for min livskrise?
- Hvordan rummer, accepterer og udholder jeg mine følelser?
- Hvordan kommer jeg hurtigst muligt igennem min livskrise?
Så kontakt panikalder og livskrise specialist, psykoterapeut Jimmy Viborg. Book en gratis og uforpligtende for-samtale og hør hvordan jeg kan hjælpe dig.
Hvis du skriver dig op til mit nyhedsbrev, så får du en GRATIS panikalder test i gave, tilmelding via knappen herunder.
FÅ HJÆLP FRA EN PANIKALDER SPECIALIST- -> MED RABAT!
Få første session til kun 659,- (du sparer hele 226,-)
✅ Kompetent hjælp fra en erfaren psykoterapeut der har speciale i panikalder problematikkerne
✅ 1 time med 100% fokus på at hjælpe dig (online eller fysisk fremmøde)
✅ Bonus: Du får et helt konkret værktøj, der kan anvendes med det samme og som gør en forskel!
PS. er der panik i ægteskabet, så er der også rabat på parterapi lige nu, læs mere her
Tag det første skridt videre mod accept og opløsning af panikken: