SÅDAN PÅVIRKER STRESS DIG OG DIN KROP
Kroppen, inklusiv hjernen, er bygget til at kunne håndtere faretruende situationer. Ser du en løve i buskadset, så er det super hensigtsmæssigt at du kan løbe ekstra hurtigt væk eller kæmpe med den om nødvendigt.
Vores stress-responssystem er et ret komplekst alarmsystem, der hurtigt påvirker mange af kroppens funktioner. Alt sammen helt naturligt og super hensigtsmæssigt i faretruende situationer.
Når amygdala, en del af det limbiske system, midt i din hjerne, opfanger noget som faretruende, så tænder den for kroppens alarmsystem, stress-responssystemet. Man kan sige at du får et stress anfald, men det er ”bare” en biokemisk reaktion.
Kroppens biokemiske reaktion på stress
Via nerver og hormon signaler, tændes bla. binyrerne; som sender en kædereaktion af adrenalin, noradrenalin og kortisol ud i blodbanerne. Det er en kraftig cocktail som basalt set forbereder kroppen til kamp eller flugt:
- Adrenalinen øger hjerterytmen, blodtrykket og energiforsyningen – der giver ekstra energi til musklerne
- Noradrenalin er et forstadium til adrenalin, og hæver ligeledes pulsen, blodtrykket og blodsukkeret.
- Kortisol, det primære stresshormon, påvirker kroppen bredt, bl.a..:
- Sukkerindholdet i blodet øges, blodet tyknes og hjernes forbrug af sukker øges også.
- Fordøjelsen, forplantnings systemet og væksten undertrykkes
Den kemiske stress responsen gør at hjernen er klar til at træffe hurtige, men simple, beslutninger. Kroppen er forberedt til kamp eller flugt samt eventuelle skader – og ret praktisk, så undertrykkes trangen til at spise, sex og tisse også.
Ud over ovenstående, så sker der også en række andre biokemiske reaktioner i kroppen ved en stress respons, som er mest relevant ved stress over lang tid.
Når den faretruende situation er overstået, giver kroppen slip igen, det biokemiske niveau normaliseres, kroppen slapper af og restituerer.
Effekter ved langvarig stress og stress kollaps
Ved længere tids stress er der et forhøjede hormon niveau og overaktivitet i hele systemet. Det har en række kedelige konsekvenser, fordi eksempelvis stofskifte- og stresshormonet kortisol kun har en gavnlig effekt ca. i en times tid. Herefter hæmmer kortisol hele systemet og de skadelige effekter begynder.
Langvarig stress kaldes også for kronisk stress. Langvarig stress er ikke hensigtsmæssigt for hverken krop eller psyke. Her kan man tale om en belastningsreaktion som i sidste ende kan lede til stress kollaps.
Effekter af langvarig stress
• Dit immunsystem hæmmes, så du bliver modtagelige overfor infektioner. • Kortisol øger åreforkalkning og blodets evne til at størkne, det vil sige øget risiko for både åreforkalkning og blodpropper.
• Forhøjet blodtryk.
• Overbelastning af hjertet, kredsløbet og reguleringen af blodsukkeret på grund af for meget sukker og fedt i blodet.
• Ved langvarig stress påvirkes hjerne også, hukommelsen og koncentrationen svigter og du bliver mere følelsesmæssigt sårbar.
• Kroppen får ikke ro til at restituere sig ved langvarig stress, fordi den er i konstant alarmberedskab.
• Behov for mad eller søvn undertrykkes ved stress, det påvirker dit helbred og velbefindende.
Den forhøjede produktion af kortisol, adrenalin og noradrenalin udtrætter desuden binyrerne. Det kan resultere i en lang række forskellige symptomer. Lige fra mild træthed til en overvældende træthed – hvor man må ty til stimulanser som cola, kaffe mv. for at kunne slæbe sig igennem dagen.