Hvad er psykoterapi?
Psykoterapi er en samlet betegnelse for en række forskellige behandlings- og terapiformer, der har til sigte at behandle psykiske problemer. Ordet psykoterapi stammer fra græsk og betyder 'behandling af psyken.
I et psykoterapiforløb er der samtaler om et problem du oplever, derfor bliver psykoterapi også kaldt for samtaleterapi. Samtaleterapi er forskellige fra øvrige medmenneskelige samtaler, idet psykoterapeutiske samtaler er funderet på en sammenhængende teori om psykens normale og patologiske funktion. Men den enkelte psykoterapeut kan også vælge at inddrage en række andre terapeutiske teknikker og metoder.
Hvad er en psykoterapeut?
En psykoterapeut er en person der hjælper sine klienter med problemstillinger, og benytter psykoterapi som behandlingsform.
Psykoterapeut er ikke en beskyttet titel, dvs. alle kan i princippet kalde sig for psykoterapeut. Psykoterapeutiske uddannelser findes i den private uddannelsessektor, derfor kan det relevant at terapeutens uddannelse for at få sikkerhed for at der er et match til dine behov og ønsker. Der er syv hovedretninger indenfor psykoterapi;
- Psykodynamisk/psykoanalytisk terapi
- Adfærdsterapi
- Kognitiv terapi
- Eksistentiel terapi
- Humanistiske / oplevelsesorienteret terapi
- Systemisk terapi
- Kropsorienteret terapi
Under hver retning findes der et væld af yderligere forgreninger, eksempelvis gestaltterapi, kropsterapi, tegneterapi hypnoterapi og integrativ terapi.
For at være med medlem af en af de store psykoterapeutforeninger, eks. Foreningen af Danske Psykoterapeuter og Psykoterapeut foreningen, kræver det bl.a. 4 års uddannelse, mange timers egenterapi, supervision og træningstimer. Hvis din psykoterapeuter medlem af en af disse store foreninger, kan det således betragtes som et kvalitetstegn i forhold til den uddannelsesmæssig baggrund. Ydermere fordi psykoterapeuten med sit medlemskab forpligter sig til at overholde et etisk regelsæt, løbende supervision mv.
Mange psykoterapeuter efteruddanner sig og specialiserer sig via øvrige kurser og uddannelser, eksempelvis indenfor parterapi, kropsterapi, specifikke psykoterapeutiske metoder mv.
Psykoterapeuter adskiller sig fra psykologer på flere områder:
• Psykoterapeutuddannelsen er en praksisorienteret uddannelse, med løbende træning i arbejdet med klienter.
• En psykoterapeut har under hele sin uddannelse, sideløbende, selv været i psykoterapi og har dermed en personlig erfaring og har gennemgået en personlig udvikling.
• En psykoterapeut er ikke uddannet til og må ikke stille kliniske diagnoser.