Parforholdets kriser skyldes bagagenBevidst arbejde med din bagage er løsningen

Parforhold uden problemer er en myte

Parforholdslivet er på samme tid super fantastisk og udfordrende. Hvorvidt udfordringer og kriser i parforholdet tolkes som problematisk og at det derfor går dårligt i parforholdet, afhænger af dine forestilling om hvordan et parforhold skal eller bør være.


Måske har du en forestilling om at der findes parforhold uden problemer? Der findes ikke parforhold uden problemer, kriser eller udfordringer – det som er afgørende er, at det skal mødes og håndteres for hvad det er, bump på vejen som skal forceres på bedste vis.


Uanset om du deler mit verdenssyn om, at kriser og problemer blot er udfordringer, og at de således kan håndteres, så vil der være små eller store sammenstød i et parforhold.


Jeres håndtering, eller mangel på samme, kan være udfordrende, og der bliver særligt ”spændende” hvis du også har en lillebitte stemme indeni, som syntes at sammenstød er farlige.


Det er hverken farligt, dårligt eller unormalt, at have udfordringer, problemer eller kriser i parforholdet. Det er helt normalt. Det som er betydende, er hvordan I håndterer udfordringerne og hvad de tillægges, sammen og individuelt.

Din psykiske bagage er synderen i parforholdet

Alle, også helt almindelige sunde og normale mennesker, har en eller anden form for psykisk bagage.


Specielt i parforhold får vi mulighed for at pakke det meste af vores psykiske bagage ud, fordi vi her er i en relation, der er tilstrækkelig tryg til at vi åbner op for bagagen, ganske ubevidst.


Den psykiske bagage er dine forsvarssystemer, overbevisninger, skyggesider, reaktionsmønstre, tilknytningsmønster mv. som er opstået livet igennem ud af vores opdragelse, erfaringer, definerende oplevelser, sår, traumer mm.


Din psykiske bagage gør at du på visse områder er mere sårbar, ømtålelig, snæversynet, jaloux, nidkær, pirrelig osv. Ganske uvidende og ubevidst kan din partner med en kommentar, et blik, en lyd eller andet aktiverer din bagage.


Det er typisk jeres psykiske bagage som har det reelle ansvar for udfordringerne og laver krisen i parforholdet.

Bevidsthed gør en forskel når parforholdet er i krise

Hvis du er ubevidst om din psykiske bagage, så kan det der sker opleves som at det er noget din partner gør imod dig. Hvor det faktisk ”bare” er noget i din bagage der blev aktiveret og som højest sandsynligt ikke er relevant lige nu.


Det er vigtigt at skelne imellem at blive ramt af og blive ramt i. Bevidste ondsindede gerninger kan vi rammes af, og der findes helt sikkert også psykopater, men det er ikke dem jeg skriver om her. Det er de situationer der opstår imellem to som elsker hinanden og faktisk vil hinanden det bedste. Her er det 99,9% sikkert at der er noget fra jeres psykiske bagage der gør ondt og som I bliver ramt i.


Uanset hvor bevidst end du er og uanset hvordan ”godt” en du håndterer din egen ramthed, så kan det ske at din partner også bliver ramt i noget fra hendes bagage. Endda samtidig med at du selv er ramt.


Der skal to til en tango og men der skal kun én til at stoppe en konflikt.


I alle tilfælde er det kun dig selv der beslutter hvordan du reagerer, når du og eller din partner rammes.


Hensigtsmæssige reaktioner fordrer en vis bevidsthed og træning:

✔️ bevidsthed om indholdet i din egen psykiske bagage (sår, forsvar mv.)
✔️ bevidsthed om at hvis hun reagere uhensigtsmæssigt, så er det blot er hendes psykiske bagage der reagerer
✔️ at hun elsker dig stadig, selvom er et udsving lige nu
✔️ at både du og hun kan have gjort noget uhensigtsmæssigt UDEN at det var hensigten

Hvis du opdager, at du til trods for dine gode intention og bevidsthed om din psykiske bagage, alligevel kom til at reagere uhensigtsmæssigt - så er det op på hesten igen, få sagt undskyld og uddrag læring.

Ansvar og fælles mission

Problemer i parforholdet skyldes sjældent partneren, ansvaret ligger hos begge. Det kan styrke parforholdet umådeligt hvis det bliver en fælles mission. Det gør specielt en forskel når begge begynder at tage ansvar for egen bagage.


Konflikter, problemer, krise i parforholdet kan ses som udfordringer fra den psykiske bagage der kan løses. Når der arbejdes med den psykiske bagage, så kan det tage tid - så åbenhed, kærlig støtte og indlevelse hjælper meget. Både til dig selv og din partner.


På et parforløb kan forholdet blive en fælles mission. Læs mere HER om et forløb som jeg afholder sammen med en kollega.


Tag eventuelt en parforholdstest for at tjekke temperaturen på forholdet - med denne test bliver det tydeligt hvor jeres udviklingspotentiale ligger. Prøv en parforholdstest

Har du eller dit parforhold brug for støtte på rejsen, så kan du læse mere om jeg arbejder HER eller book en GRATIS og uforpligtende samtale, hvor du kan og få et tip til dit/jeres næste bedste skridt fremad.