PANIKALDER OG KROPSFORFALD
Lige pludselig en dag opdager dig selv i spejlet, du ser at kroppen er blevet mærket af alderen – du bliver mindet om din alder og måske døden…? Det kan udløse en reel panik, så du begynder at gøre noget ud af sig selv, spiser sundere, begynder at træne osv. Men igen, det behøver ikke være i panik, det kan også en opvågning til fakta – måske har du ikke altid være god til at tage vare på dig selv?
Panikalder, skilsmisse og en yngre model
Der er mange som bliver skilt midt i livet. Det er tilmed også nogle som får en ny yngre partner. Er det så i panik, at ellers normale mænd og kvinder pludselig bliver til såkaldte panikalder mænd og panikalder kvinder?
Forelskelse er en form for psykose, en midlertidig sindssyge, den gør en blind og døv for omverdenen. I en forelskelse sker der en biokemisk reaktion, hvor store mængder hormoner og endorfiner raserer i kroppen.
Hvis man er så heldig at blive forelsket igen, midt i livet, og det desværre ikke er i ens partner, så kan det have trælse konsekvenser for familien.
I en stormende forelskelse kan der træffes beslutninger som har ikke er gennemtænkte eller måske også uheldige konsekvenser.
Skilsmisse er ikke altid panik
Det er bestemt ikke alle der handler i panik eller ugennemtænkt når de vælger en skilsmisse. Typisk kommer en skilsmisse ikke ud af ingenting.
De mennesker jeg møder i min klinik der, midt i livet, er blevet forelsket i en anden, har længe haft personlige problemer eller problemer i parforholdet, som ikke er blevet adresseret og håndteret i parforholdet.
Når der ikke er en fælles overenskomst om, at der arbejdes fælles med alle problemer og den gode kommunikation, så kan parforholdet lige så stille skride og ultimativt føre til en skilsmisse. En forelskelse vil således blot være katalysator for en skilsmisse der ville være sket før eller siden.
Det er ”nok” at den ene part mister modet og troen på at det kan lykkes at finde sammen igen. Det er også ”nok” at den ene part har problemer som ikke bliver delt med den anden.
Uanset årsagen og baggrunden, så kan en skilsmisse opleves som om at den kom ud af det blå, specielt for den der blev forladt og syntes at alt var godt.
Panikalder og utroskab
Utroskab foregår hele livet og der ikke noget som tyder på at der findes decideret panikalder utroskab. I 2017-18 blev der lavet en dansk befolkningsundersøgelse, Projekt SEXUS, med over 62.000 deltagere. Den viste at blandt 15-89 årige var der 23% mænd og 14% kvinder som har været deres nuværende partner utro mindst én gang. Læs mere om projekt SEXUS her.
Det er langt fra alle, som har modet og evnerne til at kigge på sig selv og arbejde med parforholdet. Derfor vælger nogle, det som syntes som den lette udvej, utroskab.
Problemer i parforholdet skal tages alvorligt og ikke ignoreres fordi hverdagen tager energien. Der skal findes energi til at vedligeholde kærligheden og energien i parforholdet.
Måske er det tid til en voksen alene ferie? Hvad med en kæreste ferie i Italien hver andet år, frem for den årlige familietur sydpå?