ÅRSAGER TIL EN MIDTVEJS KRISE
Årsagerne til en livskrise midt i livet, midtvejskrisen, er mangfoldige.
Det er ikke en tilfældighed at det ofte er lige der midt i livet, at livskrisen kommer. Hverdagen er blevet en måske velsmurt rutine, et hamsterhjul, hvor der ofte er sat kryds ved ægtefælle, børn, villa, Volvo og vovhund.
Midtlivskrise opstår grundlæggende i to varianter, den snigende krise og den akutte eller pludselige krise. Ved en akut krise er der ofte en udløsende faktor som har trigget krisen.
Den såkaldt snigende krise kan have elementer af en eksistentiel opvågning, i form af refleksioner over meningen med livet og selv de daglige valg. Opvågning kommer ved erkendelsen af være fanget i et hamsterhjul, at livet er blevet sat på automatpilot. Midtvejskrisens ubehag opstår når der ikke er et umiddelbart svar eller en løsning.Psykologiske årsager til midtvejskrise
Opsummeret kan en midtvejskrise, psykologisk set, handle om, at der er refleksioner og spørgsmål som ikke har et konkret svar her og nu.
Det kan være spørgsmål til livet, karrieren, parforholdet mv. der endda bringer flere spørgsmål og frustrationer med sig:
• Hvad skal jeg med mit liv?
• Er der en mening eller formål med livet?
• Opnår jeg nogensinde det jeg drømmer om?
• Hvorfor går jeg ikke efter mine drømme?
• Er det nu vi skal skilles?
• Er græsset grønnere på den anden side?
• Hvorfor er jeg ikke glad mere?
• Hvem er jeg egentlig?
Måske er der blevet mere tid til dig selv efter børnene er flyttet hjemmefra, mål er nået og hvad skal du så? hvem er du nu?
Måske betragter du dit liv og kan se at du faktisk har et godt liv, håb og målene til livet indfriet, men at der er alligevel noget som føles uindfriet, glædesløst eller tomt? Hvorfor er der et hul? hvorfor er du trist hvor du ”burde” være glad?
For andres vedkommende, så er der ikke er sat kryds ved alle livsmål eller drømme endnu. Hvor det så kan være tankerne og følelserne herom, der er den udløsende faktor.
Hvis man har en tendens til at undertrykke ens følelser og intuition, så kan en midtvejskrise ses som sindets ubevidst forsøge på starte en afklaringsproces, hvem jeg er og hvad jeg virkelig har brug for?
Krisen i erkendelsen af tilpasning
Midtvejskrise mænd og midtvejskrise kvinder kan opdage, at de indtil nu, har udlevet andres drømme eller har levet ud fra værdier, der egentlig ikke er deres egne. Sagt på en anden måde, de er ikke i kontakt med deres autentiske jeg, den de dybest set er under alle maskerne.
De har været så dygtig til tilpasning, at deres egne drømme og værdier er gledet i baggrunden, måske endda så meget, at de ikke længere kan mærke dem. Det kan udløse en identitetskrise, som kan være en del af en midtvejskrise.
Hvem har skylden for midtvejskrisen?
Når midtlivskrise ubehaget melder sig, så kan det for nogle være svært at indse, at det er indeni dem selv at krise er, derfor sker det at fokus rettes udad, som frustrationer over ægtefællen, det aftagne sexliv, det grønne græs på den anden side, jobbet osv.
Der kan givetvis være problemer med omgivelserne, sexlivet, kommunikationen mv. - ligeledes kan krisen også trigges af udefra kommende voldsomme, uventede eller frygtede begivenheder, eksempelvis:
• Dødsfald eller nær alvorlig sygdom
• At børnene flyver fra reden
• Skilsmisse
• Fyring
• Økonomisk uføre
Selvom det kan opleves som, at det er noget udefrakommende der er årsagen til din midtlivskrise, så er det dig der er i centrum.
Det udefrakommende kan vise sig at være det mindst problematiske, for det er dine tanker, følelser og handlinger der er afgørende for krisens forløb.
Ved midtvejskrise i ægteskabet, så er begge parters tanker, følelser og handlinger afgørende – og her spørgsmålet om skyld irrelevant, selvom den enes handlig kan ses som udløsende for krise. Baggrunden for og håndteringen af krisen er altid fælles, uanset om vejen går fremad sammen eller i skilles. Det er bestemt ikke altid den bedste udvej at blive skilt, for nissen flytter altid med - nissen er din uforløste bagage, din andel.